Vietnamci a jejich integrace v České republice - Hůlková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá integrací Vietnamců v České republice. V rámci integrace jsou v této práci zkoumány dvě oblasti - jazyková a sociální. Cílem této práce je zjistit, do jaké míry jsou Vietnamci žijící v České republice integrováni ve vybraných dimenzích do majoritní společnosti. Tato práce vzniká jako součást projektu č. 101/2022/S Vybrané aspekty integrace cizinců žijících v České republice a jejich vztah k sociální práci. Doba řešitelnosti tohoto projektu je stanovena na 3 roky. Naplnění cíle je dosaženo za pomoci kvantitativní výzkumné strategie. Je využita metoda dotazování s technikou dotazníku. Výzkumný soubor tvoří 98 respondentů. Zjištěné výsledky není možné generalizovat na celou populaci Vietnamců v České republice. Data jsou analyzována pomocí programů SASD ve verzi 1.4.10 a programu SPSS ve verzi 28.0. Hladina významnosti je stanovena na hodnotách = 0,05, 0,01 a 0,001. Potvrzuje se, že respondenti s delší délkou pobytu (11 let a více) negativně hodnotí úroveň znalosti českého jazyka (čtení a psaní). Naopak respondenti s délkou pobytu 4-10 let hodnotí svou znalost čtení a psaní jako průměrné. Co se týče sociální integrace respondentů, čím vyšší ohodnotí své sociální postavení v České republice a v zemi původu, tím lépe je hodnocena jejich znalost českého jazyka. Hodnocení znalosti českého jazyka roste v případě porovnání sociálního postavení s Čechy a ostatními cizinci žijícími v jejich blízkém okolí. Lepší znalost českého jazyka roste také v souvislosti s uznáním od Čechů a pocit domova v České republice. Respondenti s lepší znalostí českého jazyka se cítí být více začleněni do české společnosti. U dalších proměnných se statisticky významná souvislost nepotvrzuje.
Vietnamese and their integration in the Czech Republic
Keywords: Cizinec; Česká republika; Integrace; Sociální práce; Vietnam; Vietnamci; Czech Republic; Foreigner; Integration; Social work; Vietnam; Vietnamese