Plánování evakuace, jako součást krizové připravenosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s. - Pardubická nemocnice - Pospíšilová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Abstrakt Za záměrem této práce byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo posoudit současný stav informovanosti personálu Nemocnice Pardubického kraje, a. s. Pardubická nemocnice o doporučených způsobech chování při vzniku mimořádné události, s důrazem na provedení evakuace. Dalším cílem bylo následně zhodnotit celkový stav připravenosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s. Pardubická nemocnice na evakuaci. Základ teoretické části práce tkví v platných právních normách České republiky, dále je popsáno plánování evakuace, včetně softwarové plánování, pomocí modelovacích programů. Popsány jsou také události, při kterých byla evakuace v nemocnici reálně provedena. Účelem praktické části bylo vyhodnotit cíle, na které byly v návaznosti stanoveny výzkumné otázky a hypotézy. Záměrem zodpovězení první výzkumné otázky bylo vyhodnocení dotazníkového šetření. Dotazník obsahoval celkem 37 otázek a byl rozdělen 5 částí. Šetření bylo realizováno během února a března 2018 na šesti odděleních Nemocnice Pardubického kraje, a. s. Pardubická nemocnice. Návratnost dotazníků činila 58 %. Podrobnější specifikace je uvedena kapitole 4. Pro potvrzení, či vyvrácení hypotézy č. 1, byly klíčové odpovědi respondentů na zadané otázky, jejichž správnost byla porovnávána na základě stanovené 80% hranice úspěšnosti správných odpovědí. Za účelem potvrzení, či vyvrácení hypotézy č. 2, byly výsledky následně zpracovány statistickou metodou 2 testu testu dobré shody, jenž měla potvrdit, či vyvrátit závislost jednotlivých oddělení na odpovědích. Pro potvrzení, či vyvrácení hypotézy č. 3, byly komparovány výsledky vycházející z dotazníkového šetření této práce a výsledky dotazníkového šetření vycházející z bakalářské práce (Pospíšilová, 2016). Po posouzení druhé výzkumné otázky, byla provedena komparace interní dokumentace nemocnice s platnými právními normami, dále byl proveden rozhovor s krizovým manažerem, ve kterém byla posuzována problematika ochrany obyvatelstva v nemocnici a analýza otázek (5, 7, 8, 13, 21, 24 a 25) dotazníku (Příloha 1). Celková úspěšnost informovanosti personálu činí dle výsledků 61 %. Celková připravenost nemocnice na evakuaci je velmi dobrá. Výsledky diplomové práce budou použity především pro analýzu vlastní připravenosti Nemocnice Pardubického kraje, a. s. Pardubická nemocnice na evakuaci objektu.
Planning of evacuation, like a part of crisis preparedness Hospital of the Pardubice region, jsc. - Hospital of Pardubice
Keywords: Evakuace; Integrovaný záchranný systém; Nemocnice; Nemocnice Pardubického kraje; a. s. Pardubická nemocnice; Požární evakuační plán; informovanost personálu; doporučené způsoby chování.; Evacuation; Integrated rescue systém; Hospital; Hospital of the Pardubice region; jsc. - Hospital of Pardubice; Fire evacuation plan; staff awareness; recommended behavior.