NoSQL databáze - Panyko, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá méně známými typy databází, tzv. noSQL databázemi. Nejprve se provede seznámení s problematikou, vysvětlení, co se pod pojmem noSQL skrývá. Po stručné historii přijde na řadu popis technologie SQL a NoSQL, výčet databázových serverů, se kterými se můžeme setkat a následný výběr tří nejrozšířenějších zástupců NoSQL a jednoho SQL produktu, u kterých proběhne bližší seznámení. NoSQL je nasazeno na velkých serverech, jako je FaceBook a Twitter, proto se s nimi lehce seznámíme. Následuje výběr jednoho zástupce za NoSQL a jednoho za SQL a jejich detailní rozbor. Od instalace a nastavení, práce s nimi, jako je vyhledávání, přidávání záznamů, atd., přes jeho výhody a nevýhody oproti konkurenčním systémům, k porovnání vybraných zástupců podle rychlosti vyhledávání na velkém počtu záznamů s přiloženými grafy.
NoSQL Databases