Možnosti využití verbální terapie terapeutického nástroje v péči o zdraví - Vokurková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem práce je na základě dostupné literatury charakterizovat verbální terapii jako takovou a především její podskupiny, na které jsem se cíleně zaměřila. Jsou jimi biblioterapie, poetoterapie, dramaterapie a terapie reminiscenční. Vymezením těchto odvětví s pomocí literární rešerše společně s metodou polostrukturovaného interview a pozorování jsem se pokusila nastínit využití verbální terapie jako terapeutického nástroje v péči o zdraví. V praktické části se věnuji dopadu verbální terapie na aktuální citové rozpoložení, navazování sociálního kontaktu v rámci verbální terapie a zvýšený zájem o verbální terapii v určitých obdobích života jedince. Práce obsahuje diskuzi, kde nalezneme zhodnocení stanovených cílů.
Possibilities of verbal therapy use as a therapeutic tool at the health care.
Keywords: verbální terapie; biblioterapie; poetoterapie; dramaterapie; psychodrama; reminiscenční terapie; socializace; komunikace; terapeutické přístupy; terapie uměním; verbal therapy; bibliotherapy; poetry therapy; dramatherapy; psychodrama; reminiscence therapy; socialization; communicaton; therapeutic approaches; art therapy