Genetické aspekty melanomu - Koudelková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této diplomové práce je shrnout poznatky o buněčných, molekulárních a hlavně genetických charakteristikách maligního melanomu, který je jednou z nejzhoubnějších lidských malignit se stále rostoucí incidencí v posledních desetiletích. Maligní melanom je vysoce komplexní onemocnění, ve kterém hraje roli velké množství genů. Experimentální část je věnována detekci mutací v genech CDKN2A a CDK4 a polymorfismu C609T v genu NQO1 u dobrovolníků s melanomem nebo rakovinou pankreatu v rodině.
Genetic aspects of melanoma
Keywords: maligní melanom; rakovina pankreatu; CDKN2A gen; CDK4 gen; NQO1 gen; malignant melanoma; pancreatic cancer; CDKN2A gene; CDK4 gene; NQO1 gene