Chemické a fyzikální parametry srážkových vod na Stropnicku - Morbicerová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce si kladla za cíl vyhodnotit dlouhodobé změny vybraných chemických a fyzikálních parametrů srážkových vod z vlastních srážkoměrných stanic na Stropnicku. Chemické a fyzikální parametry ovlivňují míru látkových ztrát v krajině prostřednictvím půdního prostředí. Jedná se zejména o množství a koncentraci rozpuštěných síranů a dusičnanů, ovlivňující hodnotu aktuálního pH. Vzorky byly odebrány z vlastních srážkoměrných stanic na Stropnicku. Názvy stanic, ze kterých byly vzorky odebrány jsou Horní Stropnice, Nakolice, Paseky a Nové Hrady. Srážky byly naměřeny v rozmezí let 2005 až 2011 a byla u nich provedena chemická analýza.
The chemical and physical parameters of precipitation waters in the Stropnicko region.
Keywords: Stropnicko; srážky; srážkoměrné stanice; dusičnany; sírany; pH; Stropincko; rainfall; rain guage station; nitrates; sulphates; pH