Daňové dopady tzv. švarcsystému - Strnadová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou švarcsystému. Jedná se o systém zaměstnávání na živnostenský list, kdy jednotlivé subjekty využívají výhod plynoucích z rozdílné legislativy a optimalizují svou daňovou povinnost. V práci je analyzována současná právní úprava závislé činnosti z hlediska zákoníku práce, zákona o zaměstnanosti, daňových zákonů a judikatury Ústavního soudu a Nejvyššího správního soudu. Jsou rozebrány dopady švarcsystému na jednotlivé subjekty a je doporučeno vhodné řešení.
The tax effects of the "švarcsystem"
Keywords: švarcsystém; OSVČ; zaměstnanost; živnostník; Švarcsystém; self employed; Trade Licence Certificate; employment