Pohledávky a závazky v cizí měně v podmínkách ČÚP - účetní, daňové, právní aspekty - Šarlingrová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem bakalářské práce bylo účtování v cizí měně konkrétní účetní jednotky a to z hlediska účetního, daňového a právního a tímto poskytnout souhrnný pohled na vybranou problematiku s využitím konkrétních příkladů z praxe. Literární přehled byl zaměřen na charakteristiku pohledávek a závazků ve vztahu k obchodním partnerům a popsání transakcí, které se těchto vztahů týkají. Následně byl přiblížen způsob vykazování a projev cizí měny v účetnictví. V praktické části byla charakterizována vybraná společnost. Dále byl poskytnut pohled na účtování, výpočet kurzových rozdílů a charakterizace DPH na konkrétních příkladech z roku 2013. Pohledávky a závazky byly rozděleny dle druhu DPH. Pro analýzu pohledávek a závazků byl nejdříve použit kurz, který společnost využívá. Následně byly vyjádřeny v autorově navrhovaném řešení. Pro pohledávky byl použit čtvrtletní kurz a jako navrhovaná varianta denní kurz vyhlašovaný ČNB k předcházejícímu dni. Závazky v měně EU a PLN byli přepočteny čtvrtletním kurzem a následně spotovým kurzem AKCENTY CZ. Závazky v měně USD nejdříve byly přepočteny spotovým kurzem a následně čtvrtletním kurzem. Na závěr bylo provedeno porovnání obou metod a vyhodnocení, která metoda je pro podnik výhodnější.
Receivables and liabilities in foreign currency in the conditions of the Czech Acounting Regutations - acounting, tax ang legal aspects
Keywords: Pohledávky; závazky; DPH; kurzové rozdíly; receivables; liabilities; VAT; exchange rate