K problematice čtenářské gramotnosti žáků 2. stupně ZŠ - Zákostelská, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na téma čtenářské gramotnosti žáků na druhém stupni základních škol. Stěžejní částí práce je reflexe vybraných čtenářských dílen. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části práce jsou charakterizovány základní pojmy související s tématem. Tato část zahrnuje vymezení pojmu gramotnost, čtenářská gramotnost a popisuje metodu dílna čtení. Součástí teorie jsou rovněž mezinárodní výzkumy zabývající se čtenářskou gramotností a metody, které se užívají k jejímu rozvoji. Praktická část popisuje realizaci a průběh vybraných čtenářských dílen prostřednictvím přímého pozorování a reflexi jejich vlastního vedení. Poslední část práce se zabývá uskutečněnými rozhovory vedené s pedagogy.
Problems in literacy in reading in the second grade at primary school
Keywords: gramotnost; čtenářská gramotnost; čtenářská dílna; čtení; žák; výzkum; pozorování; polostrukturovaný rozhovor; literacy; reading literacy; literacy workshop; reading; pupil; research; observation; semi-structured interview