Oceňování přírodní krásy z hlediska současné estetické teorie - Chejn, Vilém (Jihočeská univerzita, 2011)
Anotace: Bakalářská práce sleduje nastínění základního myšlenkového pole v rámci přírodní estetiky. Snaţí se zdůvodnit, specifičnost estetické zkušenosti přírody. Skrze komparaci několika pojetí zabývající se přírodní estetikou poukazuje, v čem jsou si umění a příroda odlišné, na druhou stranu se také snaţí poukázat na jednotící rys celého estetického pole, který vidí ve variantě nezainteresovaného postoje jako vypojení se z ?běţných? interpretačních rámců. Proti některým pojetím vystupuje kriticky a snaţí se prokázat jejich určitou jednostrannost. V závěru se snaţí ukázat na moţnou cestu, kterou by se promýšlení estetiky přírody mělo vydat a kterou vidí v pronikání přírodních a kulturních rámců.
Appreciation of Natural Beauty from the Point of View of Contemporary Aesthetic Theory.
Keywords: estetika přírody; R. W. Hepburn; Allen Carlson; Malcolm Budd; aeshteics of nature; R. W. Hepburn; Allen Carlson; Malcolm Budd