Role mobilních telefonů v dětském světě - Urban, Ladislav (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce je zaměřena na popis role mobilních telefonů používaných dětmi v jejich každodenním životě ve školním období. V teoretické části jsou vysvětleny fáze dětského věku, specifikace doby, kdy je dětem pořizován jejich první mobilní telefon, nastavení pravidel ze strany rodičů, jsou popsány zaběhnuté normy ohledně užívání mobilních telefonů žáky ve školách, legislativa k tomu se vztahující, dále výhody a rizika spojená s užíváním mobilních telefonů, sociální sítě a kyberšikana. Na teoretickou navazuje praktická část, která se zabývá kvantitativním výzkumem realizovaným cestou dotazníkového šetření v dané kategorii školních dětí na vybraných základních školách zaměřeným na zmapování vlastnictví mobilních telefonů dětmi, dobu trávenou na těchto zařízeních, způsob využití, pravidla používání a jejich respektování, znalost možných rizik vyplývajících z užívání mobilních telefonů a užívání sociálních sítí. Závěrem této práce je provedeno vyhodnocení výsledků uvedeného výzkumného šetření z pohledu pozitivních a negativních dopadů užívání chytrým mobilních telefonů dětmi školního věku.
The role of mobile phones in the children's world
Keywords: mobilní telefon; děti; školní věk; sociální sítě; mobile phone; children; school age; social networks