Umělé zdroje ionizujícího záření (e-learningový program) - Vostálová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
Název vybraného tématu mé bakalářské práce je Umělé zdroje ionizujícího záření, kde jeho součástí je e-learningový program vytvořený v prostředí Moodle s obrázky a hypertextovými odkazy. Didaktický program je rozdělen do devíti témat. Součástí každého tématu jsou soubory (shrnutí látky, doporučená literatura a procvičovací test), které studentům usnadňují orientaci jak v prostředí Moodle tak i v daném tématu. Výukový kurz je dostupný na webových stránkách http://moodle.zsf.jcu.cz. Obsah práce poukazuje na široké uplatnění v různých oblastech lidské činnosti, které využívá umělé zdroje ionizujícího záření, kam spadá především zdravotnictví, průmysl, předměty denní potřeby, jaderná energetika, zkoušky jaderných zbraní v atmosféře, důsledek na životní prostředí, stavebnictví a zemědělství. Následným a velmi důležitým bodem je radiační ochrana, bez které by bylo zcela nemožné bezpečně pracovat se zdroji záření. Posledním bodem je černobylská havárie a současný stav po katastrofě v České republice. Záměrem kurzu je zkvalitnění výuky zaměřené na radiační ochranu a radiobiologii.
Artificial sources of ionizing radiation (e-learning program)
Keywords: černobylská havárie; ionizující záření; jaderná elektrárna; urychlovače částic; radiační ochrana; radionuklid; zdroje ionizujícího záření; the Chernobyl accident; ionizing radiation; nuclear Power station; particle accelerator; radiation protection; radionuclide; sources of ionizing radiation