Sezónní dynamika vybraných krevních parametrů u vybraných masných plemen ovcí chovaných v podhorských podmínkách - Žáčková, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Chov ovcí je v současnosti znovu se rozvíjejícím odvětvím zemědělství. Plemena ovcí charollais, suffolk, šumavská ovce a valaška chovaná v obdobných podmínkách byla sledována v letech 2007 a 2008. V jarním a podzimním období těchto let byly bahnicím a jehňatům ({±}7-24 ks) odebírány vzorky krve. Byly stanovovány tyto parametry: hemoglobin, hematokrit, počty erytrocytů, leukocytů, hladina glukózy, cholesterolu, triglyceridů, močoviny a plazmatických bílkovin, aktivita alkalické fosfatázy a glutamyltransferázy, koncentrace fosforu, vápníku, hořčíku, zinku a mědi. Hlavním cílem práce bylo prokázat sezónní dynamiku krevních parametrů. Další cíle práce: prokázat odlišně probíhající změny krevních parametrů odlišných plemen a odlišných užitkových typů. Bylo prokázáno, že všechna sledovaná plemena nereagují stejně na obdobné podmínky prostředí. Nebyla prokázána sezónní dynamika krevních parametrů, přesto hodnoty hemoglobinu byly nižší na podzim než na jaře. Naopak tomu bylo u močoviny. Prokazatelná je však také skutečnost, že reakce na obdobné podmínky prostředí jsou odlišné nejen u různých plemen, ale také u různých užitkových typů.
Seasonal dynamics of selected blood parametres of selected flesh breeds of sheep bred in foothills conditions
Keywords: ovce; charollais; suffolk; šumavská ovce; valaška; krev; hemoglobin; hematokrit; erytrocyty; leukocyty; glukóza; cholesterol; triglyceridy; močovina; plezmatické bílkoviny; alkalická fosfatáza; glutamyltransferáza; fosfor; vápník; hořčík; zinek; měď; haemoglobin level; haematocrit indicator; erytrocytes; leucocytes; glucose; cholesterol; triglycerides levels; urea; plasmatic proteins; ALP; GMT; phosphor; calcium; magnesium; zinc; copper