Možnosti participace nestátních neziskových organizací na realizaci sociálně právní ochrany dítěte - Lojíková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Sociálně-právní ochrana dětí je v současné době velice diskutována a probírána veřejností. Nemalou zásluhu na tom bude mít jistě i připravovaná novela zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí, přinášející s sebou řadu změn, které se budou týkat osob podílejících se na výkonu sociálně-právní ochrany dětí. Úvodní část se zabývá státními i nestátními organizacemi spolupracujícími s rodinou. Rozebrána je sociálně-právní ochrana dětí, její struktura a historický vývoj. Dále je vymezena problematika zanedbávání dítěte, postup orgánu sociálně právní-ochrany dětí a dalších spolupracujících subjektů. Pozornost je také zaměřena na sanaci rodiny. Popisovány jsou významné ústavní a mezinárodní dokumenty, které se týkají sociálně-právní ochrany dětí. V neposlední řadě je zmíněn etický kodex sociálního pracovníka, který je jedním ze základních dokumentů v sociální práci. Cílem výzkumu bylo zmapování okolností spolupráce orgánu sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) s nestátními neziskovými organizacemi (NNO) v Jihočeském a Plzeňském kraji. V diplomové práci byly analyzovány dopady spolupráce mezi OSPOD a NNO a porovnány získané zkušenosti subjektů podílejících se na sanaci rodiny. Výzkumné otázky diplomové práce byly zaměřeny na dojednání spolupráce mezi orgánem sociálně právní ochrany dětí a nestátními neziskovými organizacemi a zjišťovaly slabé a silné stránky této spolupráce. Zpracováním dat bylo zjištěno, že forma dojednání spolupráce mezi orgánem SPOD a NNO není jednotná. Probíhá na základě individuální domluvy mezi jednotlivými OSPOD s NNO. Dále na základě provedeného výzkumu byly blíže specifikovány silné i slabé stránky spolupráce mezi OSPOD a NNO. Zvolenou metodou výzkumu pro naplnění cíle bylo dotazování technikou rozhovoru. Byly realizovány polostandardizované rozhovory s pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dítěte a pracovníky nestátních neziskových organizací v Jihočeském a Plzeňském kraji.
Possibilities for NGOs to participate in implementation of projects on socio-legal protection of children.
Keywords: Dítě; nestátní nezisková organizace; rodina; sanace rodiny; sociálně-právní ochrana dětí; Children; non-governmental non-profit organisations; family; family redevelopment; social and legal protection of children