Prevence zranění kolenního a hlezenního kloubu u hráčů basketbalu z pohledu fyzioterapie - Kršková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2017)
Tématem této práce je prevence zranění kolenního a hlezenního kloubu u basketbalistů z pohledu fyzioterapie. Pro tuto práci jsem si stanovila dva cíle. Sestavení terapie pro prevenci zranění kolenního a hlezenního kloubu a poté zjištění účinnosti této terapie.V návaznosti na cíle jsem stanovila výzkumnou otázku: Dojde vlivem stanovené terapie ke zlepšení sledovaných partií? V teoretické části mé práce jsem se zabývala historií a definicí basketbalu, podrobnou anatomií kolenního a hlezenního kloubu, zraněním kolenního a hlezenního kloubu a vyšetřením obou kloubů. Popsala jsem nejčastější obecné příčiny vzniku úrazů u sportovců a popsala jsem některé způsoby prevence. Potřebná data jsem získávala v rámci kvalitativního výzkumu. K získání dat jsem využila techniku rozhovoru, aspekce, palpace a dynamické vyšetření.Výzkum jsem prováděla u hráčů basketbalu z týmu BK Tigers České Budějovice, ročník 1999 2001. Z tohoto souboru jsem vybrala respondenty s problémy v oblasti hlezenního nebo kolenního kloubu. Během terapie všichni respondenti pokračovali ve svých běžných aktivitách a zúčastňovali se všech sportovních aktivit spolu s celým týmem. Podle výsledků vstupního vyšetření jsem sestavila terapii zaměřenou na zlepšení stávajícího stavu sledovaných segmentů. Terapii jsem zakončila výstupním vyšetřením. Zhodnotila jsem změny, ke kterým během terapie došlo. U většiny hráčů došlo ke zvýšení svalové síly, zvětšení rozsahu pohybu a hlavně ke zlepšení stability v oblasti obou sledovaných kloubů. Na základě výsledků je možné konstatovat, že výzkumná otázka byla zodpovězena kladně. Prokázala jsem, že navržená terapie je vhodná pro zlepšení stavu sledovaných segmentů a je tedy vhodná jako prevence před jejich poraněním. Doporučila jsem respondentům pokračovat s navrženým cvičením a zařadit je do běžného tréninkového procesu. Tato bakalářská práce by mohla posloužit trenérům i hráčům basketbalu, pro zlepšení stability v kolenním a hlezenním kloubu a tím i ke snížení počtu úrazů.
Prevention of knee and ankle joint injuries to basketball players from the perspective of physiotherapy
Keywords: Basketbal; kolenní kloub; hlezenní kloub; prevence; zranění; Basketball; knee joint; ankle joint; prevention; injuries