Trestná činnost mladistvých pachatelů - Zborníková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Teoretická část práce je zaměřena na vysvětlení pojmů, včetně vymezení odpovědnosti, a na vývoj práce s pachateli od retributivní k restorativní justici. Zabývá se charakteristikou kriminality mládeže, zejména biologickými faktory, věkem, pohlavím, rodinou a vzděláním. V praktické části jsou využity metody kvantitativního i kvalitativního výzkumu, ten je kombinovaný. Technikami byly polostandardizované interview doplněné o nezúčastněné pozorování a sekundární a obsahová analýza dat ze spisů. Výzkumný vzorek byl tvořen klienty střediska Probační a mediační služby v Českých Budějovicích, kteří spáchali provinění v mladistvém věku. Ve výzkumu bylo nejvíce zastoupeno provinění krádeže, klidné, celé a funkční rodinné zázemí a studium na Střední průmyslové škola automobilní a technické v Českých Budějovicích. Z výzkumu vyplývá, že mladiství pachatelé jsou šťastní, že nejsou ve vězení, a že nemají dostatečné právní povědomí. Všech stanovených cílů se podařilo dosáhnout. Dvě ze tří hypotéz se potvrdily, jedna nikoliv. Hypotézy stanovené na základě výzkumu jsou: 1. nejčastější pohnutkou mladistvých pachatelů ke spáchání provinění je náhlý zkrat, 2. studenti Střední průmyslové školy automobilní a technické, České Budějovice, Skuherského 3 jsou nejčastějšími pachateli provinění v okrese České Budějovice, 3. aktivně spolupracujícím klientům Probační a mediační služby, střediska České Budějovice, s jejími zaměstnanci, soud nejčastěji podmíněně zastaví trestní stíhání a 4. mladiství mají nízké právní povědomí. Práci lze využít pro zpracování v odborných časopisech a publikacích či pro potřeby dalšího výzkumu, bakalářských, diplomových či jiných vědeckých prací. Další možností využití vidím pro potřeby uplatnění v praxi v rámci prevence trestné činnosti či pro potřeby výuky.
Criminal activity of the juvenile offenders
Keywords: Mladistvý pachatel; Pohnutka; Probační a mediační služba; Provinění; Rodina; Trestní zákoník; Zákon o soudnictví ve věcech mládeže; Juvenile offender; Motive; Probation and Mediation Service; Offence; Family; Criminal code; Statute of justice in the matters of juveniles