Měření emisí pachových látek z intenzivního chovu prasat - Belka, Daniel (Jihočeská univerzita, 2017)
S narůstající zemědělskou produkcí vzrůstá i důraz na zlepšování kvality ovzduší, která ovlivňuje nejen obyvatele v okolí farem, ale v globálním měřítku i klimatické změny. Tato práce se zabývá měřením pachových emisí ze zemědělské produkce prasat ve společnosti Ponědraž s.r.o. na farmě Ponědrážka. Měření proběhlo v předvýkrmu a porodně prasat. Pomocí dynamické olfaktometrie byl vyhodnocen emisní tok pachových látek do ovzduší a vypočtené hodnoty byli porovnány s referenčním dokumentem BREF. Stanovení koncentrace pachových látek dynamickou olfaktometrií bylo zpracováno dle normy ČSN EN 13725 a v porovnání s dokumentem BREF vyšly velmi nízké.
Measurement of odor emissions from intensive pig farming
Keywords: chov prasat; životní prostředí; emise; pachové látky; olfaktometr; pig production; environment; emissions; odours; olfactometer