Vliv pastvy na vybrané složky životního prostředí. - Kaňoková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato práce se zabývá vlivem pastvy na jednotlivé složky životního prostředí v ČR a to především vlivem na vodní režim. Cílem práce je poukázat na negativní a pozitivní působení pastvy a poskytnout ucelený pohled na tuto problematiku. V první části práce je podrobně vysvětlena historie pastevního obhospodařování, význam pastvy v ČR a pastevní systémy. Dále se pak zabývá určením vlivu pastevního obhospodařování na vegetační kryt a především na jakost vody. Pastva hraje v krajině důležitou funkci, především protierozní, kultivační, krajinotvornou, ale také pozitivně ovlivňuje vliv prašnosti. Je to bezpochyby nejpřirozenější obhospodařování trvalých travních porostů a je důležitá pro ochranu přírody.
The Influence of the pasture on selected environmental components.
Keywords: pastva; pastevní systémy; trvalé travní porosty; jakost vody; pasture; pasture systems; permanent grasslands; water quality