Svět rostlin - rozvoj přírodovědné gramotnosti v předškolním vzdělávání - Kučerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce obsahuje návrhy činností pro výuku přírodovědné gramotnosti se zaměřením na poznávání rostlin. Návrhy činností jsou zpracovány formou literární rešerše tak, aby byly vhodné pro věkově homogenní třídy v mateřské škole a poskytovaly vhodné podněty k získávání klíčových kompetencí s ohledem na dovednosti, možnosti a individuální potřeby jednotlivců. Cílem bakalářské práce je využití a ověření plynulého, názorného a prožitkového učení v přírodě. Poznatky získané pozorováním rostlin v přírodě prohloubit a rozšířit zajímavými metodami činností jako jsou výtvarná zpracování nebo dramatická ztvárnění daného tématu ve třídě. Ke konkrétním tématům výuky jsou zpracovány a doloženy v příloze pracovní listy, nebo návrhy výtvarných činností.
World of Plants - development of scientific literacy in preschool education
Keywords: přírodovědná gramotnost; klíčové kompetence; plynulé; názorné a prožitkové učení; natural science literacy; key competencies; continuous; object and experiential learning