Fylogeneze myxozoí založená na genech specifických pro žahavce - Kyslík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2016)
Současná fylogeneze myxozoí spoléhá zejména na jednotlivých 18S rDNA nebo konkatenovaných analýzách omezeného počtu 18S + 28S rDNA a výjimečně EF-2 sekvencí. I když tyto běžně používané markery podporují konkrétní fylogenetické vztahy, nejsou dostatečné k rekonstrukci některých hlavních větvení, které jsou důležité pro pochopení hlavních fylogenetických trendů u skupiny Myxozoa. Tato studie popisuje nové potenciální fylogenetické markery, tzv. nematogalectiny, které jsou specifickými geny vyskytující se pouze u žahavců. Fylogenetická rekonstrukce založená na nematogalectin genech poukázala shodu s fylogenezí na základě 18S rDNA a s konkatenovanými analýzami 18S rRNA a nematogalectinů, které vykazují lepší podporu hlavních uzlů v rámci fylogeneze myxozoí. Nedávno publikovaná data těchto specifických žahavčích genů představují významný pohled do fylogeneze skupiny Myxozoa.
Phylogeny of Myxozoa based on cnidarian specific genes