Podniková kultura a role vzdělávání v řízení podniku - Pulkrábková, Mirka (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem této diplomové práce je analyzovat podnikovou kulturu a systém vzdělávání v ČSOB, a. s., Příbram a popsat vliv tohoto vzdělávacího systému na organizaci. Pro dosažení zmíněného cíle byly při analýze využity čtyři výzkumné metody: pozorování, dotazníková šetření, komparace a rozhovory. V současné době častých změn je vzdělávání zaměstnanců velmi důležitým faktorem zajišťujícím úspěšnost podniků. Investování do vzdělávání zaměstnanců je předpokladem pro dobrou konkurenceschopnost. Existuje mnoho způsobů a metod vzdělávání pro každý jednotlivý podnik. Možnost rozvoje může zvyšovat spokojenost, motivaci a loajálnost zaměstnanců k podniku. Pro stabilitu podniku je velmi důležitá podniková kultura podporující rozvoj znalostí dovedností a lidského potenciálu. Po analýze podnikové kultury a systému vzdělávání v ČSOB, a. s., Příbram, byla provedena syntéza zobecněných poznatků a byla navržena opatření pro praxi.
Corporate culture and education´s role in human resource management.
Keywords: podniková kultura; řízení lidských zdrojů; znalostní podnik; vzdělávání zaměstnanců; rozvoj lidského potenciálu; lidský kapitál; corporate culture; human resource management; knowledge organization; employee education; development of human potential; human capital