Zhodnocení ekonomických nástrojů v ochraně přírody se zaměřením na systém náhrady škod způsobených zvláště chráněnými živočichy (na příkladu CHKO Třeboňsko) - Klímová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením systému poskytování náhrad škod způsobených zvláště chráněnými živočichy v období 2000 - 2011 se zaměřením na území Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Náhrady škod jsou jedním z důležitých ekonomických nástrojů v ochraně přírody a krajiny, kterým je zajišťována především druhová ochrana zvláště chráněných živočichů. Postup uplatňování a poskytování těchto škod je zakotven v zákoně č. 115/2000 Sb., o poskytování náhrad škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy. Práce analyzuje vývoj poskytnutých náhrad škod v jednotlivých letech a zhodnocení účinnosti, využitelnosti a funkčnosti tohoto nástroje v ochraně přírody a krajiny na území Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko. Dále také hodnotí informovanost o možnosti využití náhrad škod prostřednictvím www stránek dotčených orgánů ochrany přírody a krajiny.
Evaluation of economic instruments used in nature protection, with special attention paid to the systém of compensations for damages caused by protected animal species (case study of the Třeboňsko PLA)
Keywords: ochrana přírody a krajiny; náhrady škod; zvláště chránění živočiši; CHKO Třeboňsko; nature and landscape protection; damage compensation; specially protected animal species; Třeboňsko PLA