Relaxační a stimulační účinky hudby s využitím choreoterapie u dětských recipientů. - Nováková, Martina (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce "Relaxační a stimulační účinky hudby s využitím choreoterapie u dětských recipientů" má teoreticko-empirický charakter. Teoretická část se zabývá muzikoterapií, jejím významem, historickým pohledem, jejími druhy, osobností muzikoterapeuta a dalšími expresivními druhy terapií, které souvisejí s muzikoterapií. Další kapitola bakalářské práce je zaměřena na relaxaci ve spojení s relaxačními účinky hudby, působícími na psychické a fyzické zdraví člověka. Kapitola stimulace je propojena s dětskou hrou a stimulačními účinky hudby, které rovněž působí na psychické a fyzické zdraví člověka. V poslední teoretické části je naznačena problematika choreoterapie, která zdůrazňuje předpoklad propojenosti těla a mysli. Praktická část je zaměřena na vlastní experimentální šetření související s aplikací muziko-choreoterapeutického programu u dětských recipientů. Výsledky šetření prokázaly realizovatelnost muziko-choreoterapeutického programu u vybraných dětských skupin.
Relaxing and Stimulating Effects of Music and Dance Therapy for Children.
Keywords: Muzikoterapie; relaxace; stimulace; choreoterapie; hudba; mateřská škola; mladší a starší školní věk.; Music therapist; relaxation; stimulation; dance therapy; music; nursery school; younger and the older school - age.