Práva pacientů na gynekologicko-porodnickém oddělení se zaměřením na problematiku studu a soukromí - Brožová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2007)
V teoretické části jsou zahrnuty poznatky z historie Práv pacientů, jak ve světě tak i v České republice. Je zde také zmíněna právní úprava spojená s Právy pacientů. Dále jsou zde okomentována samotná Práva pacientů, jednotlivě tak jak jsou uvedená v Etickém kodexu Práv pacientů. Jako specifikum jsou pak uvedena práva plodu a těhotné ženy. Práva pacientů jsou neobyčejně rozsáhlé téma týkající se nejen pacientů, ale i ošetřovatelského personálu. Zmíněny jsou proto i etické kodexy sester a porodních asistentek, dále pak možnosti zajišťování soukromí na porodním sále a specifická role porodních asistentek při na porodním sále. Pro naplnění výzkumné části byla použita metoda dotazníku. Dotazník byl rozdán dvěma výzkumným souborům, porodním asistentkám a pacientkám hospitalizovaným na gynekologicko - porodnickém oddělení. Cílem práce bylo zjistit dodržování Práv pacientek na gynekologicko - porodnickém oddělení. Na základě tohoto cíle byly stanoveny dvě hypotézy. První hypotéza, zda pacientky vnímají dodržování Práv pacientek a druhá hypotéza zda sestry dodržují Práva pacientek. Hypotézy se nám potvrdily. Výsledky ukazují, že pacientky svá pacientská práva znají a že mají pocit, že jsou zcela naplňována. Porodní asistentky pak pacientská práva nejen plní a respektují, ale snaží se i přizpůsobit jednotlivým požadavkům.
Patient´s laws in gynecological - obstetric department focused on problems of disgrace and privacy
Keywords: Etický kodex Práv pacientů; Práva paceintů; Gynekologicko {--} porodnické oddělení; Respektování soukromí; Zajištění intimity a soukromí; Porodní asistentky; Pacientky; The Ethic code of patient's; Patient's rights; Gynekological - obsterician ward; Rspected privacy; Ensure the privacy and intimacy; Midwafes; Patients