Ochrana spotřebitele při internetovém obchodování - Shýbal, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce je analýza platných právních předpisů v oblasti ochrany spotřebitele při internetovém obchodování. Úvodní část je věnována vymezení základních pojmů jako je spotřebitel a jeho práva, ochrana spotřebitele, činnost spotřebitelských organizací a vymezení elektronického obchodu a internetového obchodování apod. Základem práce je rozbor právních předpisů vnitrostátních, evropských i mezinárodních, které se dané problematiky dotýkají. Důraz je kladen především na ty práva a povinnosti, které nejčastěji uplatní uživatel internetového obchodu. Práce se věnuje také procesu uzavírání smluv v internetovém prostředí. Specifika e-kontraktace mají zásadní vliv na platnost právního úkonu a především na okamžik uzavření smlouvy. Poslední část je o internetových aukcích, které nabývají na oblibě, a proto je ochrana spotřebitele také aktuálním tématem. V průběhu celé práce je věnován prostor na zhodnocení právní připravenosti v této oblasti.
Consumer protection during internet trading
Keywords: ochrna spotřebitele; internetové obchodování; kontraktace na internetu; internetové aukce; consumer protection; internet trading; contracting on internet; internet auctions