Alzheimerova choroba v rodině - využití služby sociální péče. - Kotrcová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku péče o klienty s Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence, včetně zátěže rodinných příslušník a možnosti využití domovů se zvláštním režimem. S postupem nárůstu nemocných s Alzheimerovou chorobou je důležité věnovat pozornost vlivu nemoci nejen na postižené touto nemocí, ale i na rodinné příslušníky. Teoretická část se zabývá demencí a Alzheimerovou chorobou jako takovou, rolí příbuzných a pečovatelů a také právními aspekty služeb sociální péče. V praktické části bakalářské práce se věnuji tomu, co rodiny vedlo k rozhodnutí umístit blízkého příbuzného do zařízení, které pečuje o lidi trpící Alzheimerovou chorobou nebo jiným typem demence. Výzkum jsem prováděla s rodinnými příslušníky. Tato část je věnována metodice, organizaci, průběhu a vyhodnocení výzkumu, který probíhal metodou kvalitativního výzkumu.
Alzheimer´s disease in the family- use of services social care.
Keywords: Paměť; stáří; Alzheimerova choroba; demence; rodinní pečující; péče; domov se zvláštním režimem.; Memory; activation activitus; Alzheimer´s dinase; dementia; family care; care; home with a special scheme