Hodnocení variability proteinů mezi orgány druhu Solanum tuberosum L. - Šmídová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce bylo sledování změn obsahu proteinů v hlízách bramboru hlíznatého (Solanum tuberosum L.) v průběhu vegetace a vývoje hlíz. Změny byly sledovány modelově na dvou vybraných odrůdách s rozdílným stupněm ranosti - Adora (velmi raná) a Bionta (polopozdní). Rostliny byly pěstovány v polních podmínkách na stanovišti v Českých Budějovicích (380 m n. m.). Odběry hlíz pro analýzy byly prováděny v pravidelných intervalech a byly sledovány následující parametry: průměrná hmotnost hlízy, obsah sušiny, obsah hrubých proteinů a obsah čistých proteinů. Výsledky analýz poskytly přehled o změnách množství proteinů během vývoje rostlin, obsah proteinů byl sledován i v jednotlivých vrstvách hlízy.
Evaluation of protein variability among plant organs of Solanum tuberosum L.
Keywords: Hlíza; brambor hlíznatý; protein; patatin; tuber; potato; protein; potato