Salesiánské středisko mládeže - Dům dětí a mládeže České Budějovice. Činnosti a aktuální problémy. - Kůrková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce je zaměřena na Salesiánské středisko mládeže Dům dětí a mládeže České Budějovice, na jeho nabízené aktivity a aktuální problémy. V teoretické části práce se věnuji popisu stylu salesiánské výchovy a představení této instituce. Dále uvádím vybrané úspěšné projekty realizované střediskem. V praktické části se zabývám zjišťováním aktuálních problémů střediska formou kvalitativního výzkumu s využitím techniky strukturovaných rozhovorů s otevřenými otázkami. Výzkum byl realizován se šesti respondenty, samotnými zaměstnanci střediska. Cílem bakalářské práce je charakterizovat činnosti střediska a zjistit, s jakými problémy se v současné době potýká, a navrhnout některá optimalizační opatření. Pro splnění těchto cílů byly stanoveny dvě výzkumné otázky. První směřuje ke zjištění, které problémy v činnosti střediska považují zainteresovaní odborníci za nejzávažnější. Druhá výzkumná otázka se zaměřuje na řešení aktuálních problémů, která navrhují respondenti. Výsledky výzkumu jsou pro lepší přehlednost uspořádány do tabulek. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že za nejzávažnější problémy střediska považují zainteresovaní odborníci především nedostatek zaměstnanců a dobrovolníků a také finanční zajištění, především sociální služby. Na základě těchto problémů navrhli respondenti některá řešení v podobě hledání dalších finančních zdrojů, navýšení počtu zaměstnanců a dobrovolníků a v neposlední řadě lepší PR střediska.
Salesian Youth Centre - Children and Youth Centre České Budějovice. Activities and current issues.
Keywords: Salesiánské středisko mládeže Dům dětí a mládeže České Budějovice; preventivní systém Dona Bosca; salesiáni; práce s mládeží; volný čas dětí a mládeže; Salesian Youth Centre - Children and Youth Centre České Budějovice; Preventive Systém of Don Bosco; Salesians; work with youth; Leisure Children and Youth