Vliv zemědělského podniku ZEMPO-VOS a.s. na zaměstnanost a kvalitu života v obci Strunkovice nad Blanicí v průběhu let 1950-2013 - Brych, Jiří (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá vlivem zemědělského podniku ZEMPO VOS a.s. na zaměstnanost a kvalitu života v obci Strunkovice nad Blanicí v průběhu let 1950 2013. Hlavním cílem bylo detailně zmapovat zaměstnanost v obci Strunkovice nad Blanicí, včetně deskripce u hlavního zaměstnavatele, zemědělského podniku, za posledních cca 60 let. K dosažení cíle bylo použito kombinace kvantitativních a kvalitativních metod. Konktrétně studie historických dokumentů, provozních údajů zemědělského podniku, rozhovory se starostou obce a předsedou představenstva zemědělského podniku a anketou s obyvateli obce Strunkovice nad Blanicí a zaměstnanci ZEMPO VOS a.s. Dále se pomocí vybraných ekonomických ukazatelů snažila zhodnotit finanční situaci zemědělského podniku ZEMPO VOS a.s. a na základě SWOT analýzy identifikovat jeho silné a slabé stránky, příležitosti a ohrožení. V závěru práce je nastíněn soubor určitých sociotechnických doporučení pro stabilizaci, konkurenceschopnost a rozvoj zemědělského podniku ZEMPO VOS a.s. Strunkovice nad Blanicí, tak aby i v budoucnu přinášel pracovní příležitosti pro obyvatele obce Strunkovice nad Blanicí.
Agribusiness ZEMPO-VOS jsc and its influence on employment and quality of life in the village of Strunkovice nad Blanicí in the years 1950-2013
Keywords: zaměstnanost; nezaměstnanost; kvalita života; zemědělský podnik; Strunkovice nad Blanicí; employment; unemployment; quality of life; agricultural enterprise; Strunkovice nad Blanicí