Téma Mořská panna a jeho využití v arteterapii se zdůrazněním genderového aspektu - Klímová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem Mořská panna používaným v arteterapii z genderového hlediska. Teoretickou část mé práce tvoří uvedení do kontextu tohoto mýtu, jednotlivých verzí příběhu včetně pohádky od Hanse Christiana Andersena. Dále se zabývá genderovými studii a jejich vývojem, a také symbolikou tématu Mořská panna i jeho barevností. V praktické části bakalářské práce je nastíněn smíšený výzkum, který prezentuje jednotlivé verze namalovaných mořských panen a zároveň poukazuje na hlavní rozdíly v provedení tématu mezi muži a ženami. Průzkum pracuje především s vizuální podobou mořských panen, jejich funkcí a fází příběhů, ve kterém byly zobrazeny. Práce zároveň odkrývá symboliku mýtu o mořské panně a jejího přirozeného prostředí, ale i interpretační potenciál konkrétní fáze příběhu. Interpretace jsou v duchu Rožnovské arteterapie.
The theme of Mermaid and its application in art therapy with the emphasis on gender aspect.
Keywords: Arteterapie; genderový průzkum; smíšený výzkum; Rožnovská arteterapie; interpretace; mořská panna; symbol; mýtus; psychologická interpretace mýtů a pohádek; Art therapy; gender research; mixed research; Rožnov art therapy; interpretation; Mermaid; symbol; myth; psychological interpretation of myths and fairy tales