Struktura produkce v ekologickém zemědělství v jižních Čechách - Chytráčková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu struktury produkce v ekologickém zemědělství v jižních Čechách. V rámci mapování struktury rostlinné i živočišné produkce ekologického zemědělství v Jihočeském kraji byly shromážděny údaje o rostlinné a živočišné produkci, vyhodnocena struktura a objem zemědělské produkce a vytvořeno základní srovnání se strukturou nabídky bioprodukce na trhu. Pro analýzu zemědělské produkce bylo využito dotazníkových šetření a pohovorů přímo s hospodařícími subjekty, dat z databází Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), Ministerstva zemědělství a ZF JU. Analýza struktury produkce, která hodnotila jak vlastní ekologické hospodaření, tak zemědělství v přechodném období na EZ, ukázala výraznou převahu trvalých travních porostů v EZ i v přechodném období a relativně malý podíl orné půdy. Na orné půdě převládá pěstování pícnin a obilovin. V rámci hodnocení ploch v přechodném období byl zjištěn trend výrazného nárůstu ploch trvalých kultur. V živočišné produkci je zde dominantní chov skotu bez tržní produkce mléka. Při porovnání dat získaných od zemědělců s nabídkou specializovaných obchodů a supermarketů bylo zjištěno, že struktura výroby neodpovídá struktuře trhu.
Structure Of Organic Farming In South Bohemia
Keywords: ekologické zemědělství; bioprodukce; struktura produkce; organic farming; organic production; structure of production