Rodina, její formy a přeměny - Tesařová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá problematikou rodiny, jejími proměnami a jednotlivými formami rodinného soužití. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části je pozornost věnována definici pojmu rodina z různých hledisek, dále jsou zde popsány její funkce a srovnání tradiční a moderní rodiny. Podstatná část práce se zabývá problematikou moderní respektive postmoderní rodiny. Dotýká se tématu manželství a jeho alternativ, dále otázek ohledně rozvodovosti, rodičovství a rozdělení ženské a mužské role v současné rodině. Praktická část je formou dotazníkové metody zaměřena mimo jiné na zkoumání názorů mladých bezdětných svobodných lidí na manželství, rodičovství a zjišťování postojů ohledně možností partnerského soužití a rozdělení mužské a ženské role v rodině.
The family, her forms and transformations
Keywords: rodina; plodnost; sňatečnost; alternativy manželství; rozvod; mužská a ženská role; family; fertility; marriage rate; alternatives of marriage; divorce; male and female role