Problematika obchodu s dětmi - Maříková, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2017)
Obchod s dětmi je jednou z forem komerčního sexuálního zneužívání dětí, který se týká dětí každého věku a jako hlavní problematiku vnímám dětskou práci, sexuální zneužívání, dětskou prostituci a pornografii. Obchod s dětmi je evidentně nejvíce rozšířen v Africe, ale může se objevit i v České republice. Tato problematika se děje velmi skrytě a utajeně, často do ni bývají zapleteni samotní celníci, doktoři nebo řidiči nákladních automobilů. Obchod s dětmi patří mezi nejvýnosnější typy mezinárodních zločinů. Také samotní rodiče jsou do obchodu s dětmi někdy zapleteni. Jsou to rodiče, kteří obcházejí adopční řízení a jsou zoufalí a hledají jakýkoliv způsob, jak by dítě získali. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí. Teoretická část pojednává o základní celosvětové charakteristice obchodu s dětmi a jeho různých příčinách či důvodech obchodu. Dále zde popisuji různé vážné problémy, které jsou spojeny s obchodem s dětmi. Také zde naleznete vybrané organizace, které se obchodem zabývají a bojují proti němu. Teoretickou část zakončuji surogátním mateřstvím, které je stále rozšířenější. Druhá část práce je tvořena z praktické části. Tuto část jsem vypracovala v rámci kvalitativního výzkumu a dotazování tvoří polostrukturovaný rozhovor, který byl uskutečněn s pěti dětmi. Komunikační partneři byli vybráni ze sportovního oddílu. Po teoretickém popisu vybrané strategie, metodiky a techniky následuje popis výběrového vzorku a samotný výzkum. Hlavním cílem je zmapovat vnímavost dětí, co se týká rizik na internetu. Výzkumná otázka je zaměřena na samotné vnímání dětí a rizik spojených se sociálními sítěmi. Práce by měla vést k poskytnutí srozumitelných informací o obchodu s dětmi a to hlavně o jeho následcích. Bakalářská práce by mohla napomoci společnosti, aby se lépe orientovali v celosvětové problematice obchodu s dětmi. Práci bude možné využít i v rámci prevence komerčního sexuálního zneužívání dětí pro rodiče.
The child trafficking issues
Keywords: dětská práce; dětská prostituce a pornografie; obchod s dětmi; sexuální zneužívání; surogátní mateřství; foster care; child labour; child prostitution and pornograph; child trafficking; sexual abus; surrogate motherhood