Citlivost spirochet komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato k lidskému komplementu: infekční potenciál vybraných druhů - Tichá, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Byla provedena analýza citlivosti spirochet komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato k lidskému komplementu pacientů různého věku a pohlaví. Stupeň mortality borelií po reakci s komplementem se lišil mezi vybranými druhy komplexu. Výsledky potvrdily, že věk hostitele nemá vliv na stupeň mortality borelií. Přesto byla pozorována nižší mortalita u borelií v ženském séru. Všech deset testovaných druhů borelií se ukázalo jako potenciálně infekční pro člověka. Testované druhy borelií lze podle našich výsledků rozdělit do dvou skupin: druhy s nízkou citlivostí ke komplementu (mortalita nižší než 1 procento) a druhy s vyšší citlivostí (mortalita přes 3-4 procenta).
Sensitivity of spirochetes from Borrelia burgdorferi sensu lato complex to human complement: infection potential of selected species
Keywords: Borrelia burgdorferi sensu lato; komplement; Lymská borelióza; Borrelia burgdorferi sensu lato; complement; Lyme disease