Specifika ošetřovatelské péče o K/P s popáleninami - Píšová, Leona (Jihočeská univerzita, 2011)
Všeobecně statistiky popálenin ukazují, že přibližně každý stý občan ročně utrpí popáleninový úraz, z čehož každý třítisící musí být hospitalizován. Pro popálení je léčeno v průměru 1 % obyvatelstva ročně, z toho 97 % ambulantně a 3 % pacientů je hospitalizováno. Bakalářská práce na téma: Specifika ošetřovatelské péče o K/P s popáleninami je rozdělena na teoretickou část a na praktickou část. Teoretická část je rozdělena na část medicínskou a na část ošetřovatelskou V první části jsou shrnuty popáleniny z medicínského hlediska. V další části teorie je shrnuta ošetřovatelská péče o popáleného pacienta. Jsou zde uvedeny saturace jednotlivých potřeb. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda sestry mají znalosti o specificích ošetřovatelské péče o K/P s popáleninami a zda sestry zvládají ošetřovatelskou péči o K/P s popáleninami. V praktické části byla použita metoda kvantitativního výzkumu, dotazníky. Nejprve jsem si vytvořila, na základě prostudované literatury o popáleninách a na základě vlastních zkušeností v ošetřování popálenin, dotazník, obsahující 35 otázek, který jsem pak rozdala po nemocnicích v Jihočeském kraji. Výzkumného šetření se zúčastnila Nemocnice Prachatice, a. s., Nemocnice Jindřichův Hradec, a. s., Nemocnice Český Krumlov, a. s. a Nemocnice České Budějovice, a. s. Respondenty byly sestry pracující na oddělení chirurgie nebo v případě Nemocnice České Budějovice, a. s. na traumatologickém oddělení. K dosažení cílů pak dopomáhaly hypotézy, na které měly za úkol odpovědět jednotlivé otázky v dotazníku. Hypotézy byly 4. H1: Sestry znají specifika ošetřovatelské péče o K/P s popáleninami, H2: Sestry znají komplikace, které mohou nastat u K/P s popáleninami, H3: Sestry zvládají ošetřovatelskou péči o K/P s popáleninami a H4: Sestry ví, jak saturovat potřeby K/P s popáleninami. Všechny tyto hypotézy se na základě výzkumného šetření potvrdily. Tuto práci tedy hodnotím jako tzv. manuál péče o popálené pacienty. Tato práce přispívá ke komplexnímu zpracování specifik ošetřování o K/P s popáleninami a může být využita v seminářích v nemocnici a jako studijní materiál pro zdravotnické pracovníky.
The specificity of nurse´s care about clients/patients with burns.
Keywords: Ošetřovatelská péče; Popálenina; Saturace potřeb; Sestra; Clinitron; Nursing Care; Burn; Saturation needs; Nurse; Clinitron