Řízení lidských zdrojů v automobilovém průmyslu - Bambasová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu motivace zaměstnanců, jako dílčí a nezbytné části řízení lidských zdrojů, ve výrobním podniku Dura Automotive CZ, k. s. se sídlem v Blatné. Práce byla takto úžeji specifikována po dohodě v podniku. Cílem práce je zanalyzování současného stavu podniku z pohledu motivace zaměstnanců, a také navržení vhodných opatření, která zvýší konkurenceschopnost podniku a upevní jeho pozici kvalitního zaměstnavatele na trhu práce. Teoretická část práce shrnuje poznatky z oblasti řízení lidských zdrojů a motivace zaměstnanců. Součástí práce je také charakteristika podniku. Analytická část je zpracována na základě metody dotazníkového šetření ve firmě, popisuje výběrový vzorek a zjištěné skutečnosti. Zaměstnanci jsou nejvíce nespokojeni v oblasti získávání potřebných informací ve správný čas a komunikaci, pochvaly a konstruktivní kritiky ze strany vedoucího. Motivaci zaměstnanců dále snižuje práce pod stresem a vykonávání rutinních operací. V syntetické části jsou shrnuty závěry z dotazníkového šetření a navržena doporučení. Závisí však na vedení společnosti, zda tyto návrhy akceptuje a aplikuje. Podnik, i přes dopady hospodářská krize z roku 2008, zachoval svůj motivační program. Klade důraz na vysokou odbornost zaměstnanců, jejich spokojenost a motivaci, bezpečné pracovní prostředí a dobré vztahy na pracovišti. Firma rovněž aplikuje moderní metody řízení a organizace práce.
Human resource management in automobile industry
Keywords: motivace; motivační faktory; zaměstnanci; dotazníkové šetření; motivation; motivational factors; staff; questionnaire survey