Psychologické aspekty hudby v životě člověka. Léčebný vliv hudby na psychickou a somatickou složku jedince - Vrbová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá léčebným vlivem hudby na psychickou a somatickou složku jedince v historickém i současném pohledu. Prolínají se zde roviny hudebně psychologické, muzikoterapieutické a alternativní, přičemž práce vychází ze západního konceptu pojetí hudby. Východiskem jsou poznatky z hudební psychologie o hudebním vnímání člověka a struktuře hudebního díla. Poznatků z muzikoterapie využívám v aplikování hudebních prvků na oblast psychické, somatické a duchovní roviny člověka. Nadstavbu tvoří alternativní náhledy na využití hudby v léčebném kontextu. Speciální prostor je věnován spojení hudby a mozku a vlivu hudby na rozvíjení kognitivní složky osobnosti člověka.
The psychological aspects of music in the development of individual
Keywords: léčení hudbou; hudební psychologie; muzikoterapie; hudba New Age; mimoevropská hudba; evropská hudba; vnímání hudby; struktura hudebního díla; psychika; tělo; duše; mozek; kognitivní procesy; Mozartův efekt; music healing; psychology of music; music therapy; New Age music; non-European music; European music; perception of music; the structure of musical composition; psyche; soma; soul; brain; cognitive processes; Mozart effect