Možnosti zvládání stresových situací při hromadných neštěstích - Ševčík, Radek (Jihočeská univerzita, 2009)
Se stresem se každý z nás potýká každý den. To, jak stres zvládáme, ovlivňuje naše chování, zdraví a úspěšnost v úkolech, které před nás život staví. Při hromadných neštěstích je míra zátěže obrovská a nároky na zvládnutí stresu vysoké. Proto je dobré mít o působení stresu určité povědomí. Vědět, jak na nás působí, co v nás může vyvolávat a také vědět, jak se s ním efektivně vypořádat. Toto povědomí by mělo být na vysoké úrovni především u osob, co na místě tragédie zasahují. Bakalářská práce byla zpracována kvantitativním způsobem za využití dotazníků. Výzkumný soubor tvořili vybraní pracovníci výjezdových skupin Zdravotnické záchranné služby Jihočeského a Jihomoravského kraje. Hlavním cílem mé práce bylo zjistit, zda existuje cílená příprava pracovníků ZZS na stresové situace. K výzkumu jsem stanovil dvě hypotézy. Hypotéza č. 1, že více informací o problematice stresu při hromadných neštěstích mají pracovníci výjezdových skupin ZZS s praxí delší než 5 let, se potvrdila. Hypotéza č. 2, že pracovníci výjezdových skupin ZZS prošli cílenou přípravou na stresové situace při hromadných neštěstích, potvrzena nebyla. Výzkumem jsem zjistil, že 61,5% z dotazovaných pracovníků neprodělalo cílený výcvik k odolnosti vůči stresu. Tato bakalářská práce by měla sloužit jako impuls pro tvorbu specifického školení pro pracovníky výjezdových skupin ZZS a dále jako potencionální podklad pro prohloubení výuky v dané problematice v rámci studijního programu zdravotnický záchranář.
Options of managing the stress situations during mass accidents
Keywords: Stres; Stresová událost; Hromadné neštěstí; Reakce; Zvládání; Mechanismy; Techniky; Stress; stress situation; mass accident; reaction; coping; mechanisms; technics