Prevalence psychosomatických obtíží u dospělé populace - Koclířová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2020)
Předkládaná diplomová práce se zabývá prevalencí psychosomatických obtíží u dospělé populace. Práce je koncipována na dvě části. První část je zaměřena na teoretické vymezení problematiky a představení pojmů v rámci psychosomatiky. Práce se zabývá historií, novou germánskou medicínou, spouštěcími faktory, psychosomatickými onemocněními a možnostmi léčby. Druhá část práce, tzv. empirická, bude formou anonymních dotazníků zkoumat a porovnávat české a německé respondenty v rámci psychosomatických obtíží. Důležitými činitelizde budou: psychika, prožívané emoce, individualita jedince, přístup ke zdraví, léčba zdravotních obtíží, zvládání životních situací a vypořádání se se stresem.
Prevalence of psychosomatical difficulties by adult population
Keywords: psychosomatika; potíže; onemocnění; léčba; emoce; spouštěče onemocnění; stres; vliv psychiky na zdraví; psychosomatics; illness; health; healing methods; emotions; disease triggers; stress; mind