Posouzení možností elektromobility v Jihočeském kraji - Duchoňová, Eva (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato diplomová práce posuzuje možnosti stávajícího stavu a vývoje elektromobility v Jihočeském kraji vůči dalším alternativním způsobům dopravy s využitím znalos-tí a zdrojů vývoje elektromobility celosvětově a v České republice. Dále je popsáno využití v zemích, jejichž rozvoj elektromobilitu ovlivňuje a předvídá budoucí roz-voj v ČR. Porovnává se možnost využití dotačních titulů a státní podpora elektro-mobility v České republice se zhodnocením lokálních specifik ovlivňujících tento rozvoj - nároky na distribuční soustavu, inženýrské požadavky v podobě dílčích nároků dobíjecích stanic (portfolio, servis atp.). Zároveň jsou nastíněny bariéry a podpora tohoto životního trendu včetně uvedení zhodnocení pozitiv a negativ elek-tromobilů v České republice a v Jihočeském kraji pomocí SWOT analýzy a Porte-rova modelu. V závěru práce pro podporu mých tvrzení jsou využity výsledky ze zrealizovaného dotazníkového šetření mezi podnikatelskými i nepodnikatelskými rezidenty Jihočeského kraje.
Assessment of electromobility possibilities in the South Bohemian Region
Keywords: elektrický vůz; hybridní vůz; elektromobilita; e-mobilita; alternativní pohon; fosilní paliva; doprava; emise; znečištění; životní prostředí; subvence; dotace; podpora; Národní akční plán čisté mobility; Jihočeský kraj; Česká republika; Evropská unie; distribuční síť; distributoři energií; dobíjecí stanice; nástroje; bariéry; electric automobile; hybrid car; electromobility; e-mobility; alternative drive; fossil fuel; traffic; exhaust fumes; pollution; environment; subvention; subsidy; support; National action plan of clean mobility; South district; Czech Republic; European Union; distribution network; distributors of electricity; rechargeable station; im-plement; obstacle