Specifičnost a originalita jazyka v románech A. Burgesse a G. Orwella - Zemanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem práce je srovnání dvou odlišných principů výstavby specifických jazykových forem a jejich fungování ve fiktivní uzavřené společnosti. Práce představí oba romány (Mechanický pomeranč Anthonyho Burgesse a 1984 George Orwella) a zaměří se na fungování a principy tvoření novotvarů. V závěru se práce soustředí na shrnutí a porovnání obou principů a analyzuje funkci obou jazykových forem v daných dílech.
The Specificity and Originality of Language in George Orwell and A. Burgess's Experimental Novels
Keywords: Anthony Burgess; Mechanický pomeranč; Jazyk týnů; George Orwell; 1984; Novořeč; Neolekt; Anthony Burgess; A Clockwork Orange; Nadsat; George Orwell; Nineteen Eighty-Four; Newspeak