Dechová hudba v jižních Čechách se zaměřením na historii a současnost dechových souborů a jejich výrazných uměleckých osobností - Žižková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této bakalářské práce je zmapovat dechovou hudbu v jižních Čechách. V práci poukáži na vývoj dechové hudby od jejího počátku až po současnost. Dále se zaměřím na působnost větších i menších dechových souborů rovněž z hlediska jejich vzniku, historie a vývoje, na jejich aktivitu týkající se různých soutěží, festivalů, koncertů apod., a to po celé České republice i v zahraničí. Současně se zaměřím na důležité osobnosti těchto souborů. Práci doplním o rozhovory s odborníky na dechovou hudbu, vedoucími či instrumentalisty jednotlivých dechových souborů a o průzkum týkající se dechové hudby u mladých hudebníků.
Brass music in the South of Bohemia focusing on the history and the present of brass bands and their outstanding artistic personalities