Obraz americké přírody v románech La Vorágine J. E. Rivery a Doňa Bárbara R. Gallegose. - Čechurová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2006)
Předmětem diplomové práce je analýza a komparace románů Vír J. E.Rivery a Doňa Bárbara R. Gallegose soustředěná k významu fenoménu přírody v každém z nich. Úvodní kapitola je zaměřena na vývoj hispanoamerické literatury v 1. třetině 20. století se zvláštním zřetelem na regionální román. Následující dvě kapitoly se zabývají charakteristikou románové tvorby J. E. Rivery a R. Gallegose. Jádro práce tvoří kapitoly zabývající se rozborem výpravné struktury obou románů. Závěrečná kapitola je věnována porovnání specifických rysů analyzovaných románů, které spočívají především v uchopení přírodního prostředí příznačného pro určitou oblast, čímž naplňují jeden ze stěžejních rysů regionálního románu, jak jsme ho vymezili v úvodu.
Image of American Nature in the Novel "The Vortex" by J.E.Rivera and "Doňa Bárbara" by R-Gallegos
Keywords: analýza a komparace; román Vír; Doňa Bárbara R. Gallegose; the analysis and comparsion; the novels La vorágine; Doňa Bárbara by R. Gallegose