Návrh souborů a metodik v pracovních činnostech pro žáky základních škol v oblasti ručního obrábění kovů - Ambrožová, Anna (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem diplomové práce je navrhnout takové výrobky v technické výchově pro základní školy v oblasti ručního obrábění kovu, aby žáci poznali různé metodické postupy a výrobek měl pro ně nějaký význam a zároveň je jeho výroba bavila. V teoretické části jsem se věnovala vzdělávací oblasti Člověk a svět práce, dále vzdělávacímu programu práce s technickým materiálem na základní škole. Do své práce jsem zahrnula základní informace o kovech a jejich vlastnostech. Nedílnou součástí teoretické části je bezpečnost a hygiena práce ve školní dílně. Dále čtení výkresů a metody ručního obrábění kovů. Tato část je vypracována pomocí odborné literatury. Do praktické části jsem vybrala 5 výrobků, které jsem popsala a sama si je zkusila vyrobit. Dále jsem v praktické části vytvořila dotazníky, kde jsem navázala na tyto výrobky a rozeslala je žákům i pedagogům. Jeden dotazník je určený pro žáky Základní školy Malá Strana, Týn nad Vltavou. Zde 62 respondentů odpovědělo na 10 otázek. Druhý dotazník je věnován pedagogům, kteří učí na jihočeských základních školách, kde mi odpovídali na 12 otázek.
Master thesis Suggestion of files and methodologies in a subject "Work activities" for primary school pupils in the field of handmade production
Keywords: pracovní činnosti; bezpečnost práce; pracovní postup; dovednosti; trpělivost; estetické cítění; výrobky; kov; ruční obrábění kovů; work activities; occupational safety; working procedure; skills; patience; aesthetic sense; products; metal; manual metalworking