Spor o charakter občanské společnosti v českém kontextu - Štrejbar, Petr (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá podobou současné občanské společnosti v České republice na základě klasických a současných koncepcí. Je objasněn význam, podmínky a další aspekty občanské společnosti umožňující vystihnout tuto problematiku. Popis historie české občanské společnosti má za úkol objasnit z čeho ta současná vychází, od počátků občanské společnosti v Evropě, přes její zrod v českých zemích, až po charakteristiku porevoluční občanské společnosti. Ústřední část práce tvoří názory Václava Havla a Václava Klause jako hlavních aktérů diskuze o občanské společnosti v České republice a porovnání jejich pojetí. Analýza současné české občanské společnosti má za úkol určit podobu občanské společnosti v České republice a její charakteristiky a souvislosti, ve kterých existuje i v komparaci s názory obou hlavních osobností. Jsou popsány silné a slabé stránky české občanské společnosti a její budoucí možné ohrožení i perspektivy.
A dispute about the character of civil society in the Czech context
Keywords: Občanská společnost / česká občanská společnost / spor o občanskou společnost / koncepce občanské společnosti / česká společnost; Václav Havel; Václav Klaus; historie české občanské společnosti; současnost české občanské společnosti.; Civil society / Czech civil society / dispute about civil society / concept of civil society / Czech society; Václav Havel; Václav Klaus; history of Czech civil society; the present of Czech civil society.