Haptické modely pro zrakově znevýhodněné podle nástěnných maleb zvířat na zámku Kratochvíle - Kovácsová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2021)
Teoretická část diplomové práce se věnuje jihočeskému rodu Rožmberků, jehož příslušníci značnou měrou ovlivnili politické dění v českých zemích. Část této kapitoly se zabývá posledními představiteli rodu Rožmberků, jejichž vliv je patrný mimo jiné i v kulturním rozvoji země. Dokladem toho je lovecký zámek Kratochvíle, který je podrobně rozebírán v další části této práce. Důraz je kladen zejména na výzdobu zámku, a to konkrétně na loveckou tématiku a zvířata zde zobrazená. Pozornost je také soustředěna na analogické stavby ke Kratochvíli v Čechách i zahraničí. Cílem práce bylo vytvořit haptický model podle nástěnných maleb zvířat na zámku Kratochvíle, a právě v této souvislosti je poslední kapitola práce věnována problematice osob se zrakovým postižením. Vytvořené haptické modely, které budou na zámku sloužit jako pomůcka pro zrakově znevýhodněné, byly vytvořeny z pálené keramické hlíny a doplněny akrylovými barvami. Výsledná práce pak bude součástí připravované expozice "Poslední Rožmberkové: Haptické modely pro osoby se zdravotním postižením".
Haptic models for visually impaired according to animal wall paintings at Chateau Kratochvíle
Keywords: Rožmberkové; haptický model; lovecké zámky; zrakově postižení; zámek Kratochvíle; Rosenbergs; haptic model; the visually impaired; hunting chateau; Kratochvíle chateau