Sledování dynamiky imunitní odpovědi vůči infekci Eimeria intestinalis a Eimeria flavescens u králíků metodou blastické transformace - Vodička, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2007)
Dynamika imunitní odpovědi u králíků byla sledována metodou blastické transformace a hmotnostními přírůstky mezenterických lymfatických uzlin a slezin. Studie byla provedena s použitím dvou nejvíce patogenních druhů kokcídií: Eimeria intestinalis (vysoce imunogenní, parazitující s tenkém střevě) a E. flavescens (málo imunogenní, parazitující v tlustém střevě). Pokusy byly prováděny s králíky starými 6 až 7 týdnů a s mláďaty. Proliferace lymfocytů u 6 až 7 týdenních králíků byla hodnocena 7, 14 a 21 dní po infekci. Mláďata byla infikována v 14, 16, 19, 22, 25, 29 a 34 dnech života. Vývoj imunitní byl sledován v závislosti na jejich věku.
Following of immune response dynamics to Eimeria intestinalis and Eimeria flavescens infection in rabbits by the blastic transformation method
Keywords: Dynamika imunitní odpovědi; blastická transformace; Eimeria intestinalis; E. flavescens; proliferace lymfocytů; Dynamics of immune response; blastic transformation method; Eimeria intestinalis; E. flavescens; lymphocyte proliferation