Objekty z období kultury s lineární keramikou ve Vchynicích, okr. Litoměřice - Řídký, Jaroslav; Burgert, Pavel; Kovačiková, Lenka; Půlpán, Marek; Volf, Martin (Ústav archeologické památkové péče středních Čech, 2020)
Na archeologicky zkoumaném místě byly nalezeny pozůstatky dvou stavebních komplexů dlouhých domů. S ohledem na superpozici prvků 62/1 a 62/2 lze předpokládat nejméně dvě stavební fáze osídlení. Na základě tvarů a výzdoby keramických nádob je tento doklad osídlení datovaný do LBK II, což odpovídá jedinému radiokarbonovému datu ze zvířecí kosti získané z výplně objektu 62/2. Výplň objektu 62/2 obsahovala velké množství kosterních pozůstatků zvířat, která byla v raném neolitu (LBK) zcela běžná - skot, ovce nebo koza, prase a pes. Poměr mezi domácími a divokými zvířaty (pratur, jelen, zajíc) se neliší od jiných soudobých souborů. Podíl kostí patřících domácím zvířatům odpovídá ostatním souborům z období LBK, ale liší se od souborů STK, jak z Vchynic, tak i z jiných lokalit (Řídký et al. 2013).
Features from the period of the Linear Pottery culture at Vchynice, Litoměřice District
Keywords: neolit; kultura s lineární keramikou; keramické nálezy; kamenné artefakty; zvířecí kosti; Neolithic; Linear Pottery Culture; ceramic finds; stone artefacts; animal bones