Pojetí satana u vybraných patristických autorů - Pašek, Ivo (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato práce se zabývá postavou satana, tak jak je reflektována v patristice. Vzhledem k tomu, že obsah tohoto pojmu není zcela přesně definován a existuje více slov, která mají téměř totožný význam, je první kapitola věnována etymologickému rozboru tohoto slova. V druhé kapitole se nachází rozbor otázky, kdo je nazýván církevním otcem a krátké životopisné údaje vybraných autorů. Ve třetí kapitole se nachází rozbor postavy satana v díle Augustina Aurelia O boží obci. Čtvrtá kapitola se zabývá Origenovým pojetím tématu v díle O počátcích, jak jej reflektuje Endre von Ivánka. Pátá kapitola je zaměřena na Tertullianovu knihu O hrách a pojetí satana v ní.
Conception of satan in patristic
Keywords: satan; ďábel; čert; Augustinus; Origenes; Tertullianus; prvotní hřích; pád andělů; satan; devil; Augustinus; Origenes; Tertullianus; first sin; fall of angeles