Techniky frotáže a muchláže z pohledu arteterapie s dětmi na 2.stupni ZŠ - Leipnerová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem bakalářské práce jsou výtvarné techniky frotáže a muchláže z pohledu arteterapie u dětí 2. stupně základní školy. V teoretické části jsou tyto techniky popsány ve výtvarném umění, výtvarné výchově i psychologických souvislostech. Důraz je dále kladen na symbol v dětském výtvarném projevu, apercepčně vizuální projektivní techniky a přístupy v arteterapii. Praktická část je věnována analýze volně dotvářených frotáží a muchláží dětí 2. stupně ZŠ. Je sledováno pojetí skvrny, barevnost, zobrazení prostoru, kompozice, náměty a obsahy výtvarných artefaktů, ale také projekční a abreakční potenciál frotáže a muchláže. V závěru je popsáno několik kazuistik. Zjištěné závěry jsou srovnány s poznatky odborné literatury.
The art techniques of frottage and crumplage from the perspective of art-therapy with children of second-degree at grammar schools.
Keywords: arteterapie s dětmi; frotáž; muchláž; projektivní techniky; art-therapy with children; frottage; crumplage; projective techniques